۵۶ میلیارد دلار؛ هزینه سالانه جبران خسارت خاک کشور

به گزارش عرصه، دکتر گرجی بیان کرد: بر اساس اسناد تاریخی ۱۲هزارسال است که از خاک ایران بهره برداری صورت می گیرد و چون این بهره برداری به شکل درست صورت گرفته است این خاک به دست ما رسیده است اما وضعیت فعلی و نحوه برخورد با خاک سبب کاهش عمر آن شده است.

وی اختصاص دادن روز ۵ دسامبر به نام “روز جهانی خاک ” را به دلیل اهمیت این موضوع دانست و افزود: در حال حاضر احساس خطر برای تخریب خاک تمام دنیا را در برگرفته است که فرسایش یکی از خطراتی است که بقای خاک را تهدید می کند و ایران نیز درباره این موضوع جزو پیشتازان جهان است.

رئیس انجمن علوم خاک ایران در ادامه افزود : سالانه حدود ۲میلیارد تن خاک در کشور دچار فرسایش می شود که سبب گل آلود شدن آب ، ایجاد ریزگرد هوا و رسوب در دریاچه سدها و… می شود.

این استاد دانشگاه که در یکی از برنامه‌های رادیویی با موضوع (پژوهشهای کاربردی با موضوع فرسایش خاک) با حضور دکتر پیروان و دکتر شادفر ، استاد دانشگاه و پژوهشگر خاک سخن می‌گفت،ادامه داد: طبق برآوردهای صورت گرفته در وزارت کشاورزی آمریکا ، هر تن فرسایش خاک حدود ۲۸ دلار خسارت وارد می کند به عبارت دیگر در ایران سالانه ۵۶ میلیارد دلار هزینه برای جبران خسارت خاک نیاز است که ۵ برابر بودجه عمرانی کل کشور است.

دکتر پیروان نیز عنوان کرد : خاک یک منبع غیرتجدیدپذیر است و ۹۷درصد مواد غذایی مورد نیاز بشر از خاک تامین می شود.

وی با اشاره به وضعیت ایران در مورد خاک گفت: بررسی های انجام شده براساس تحقیقات میدانی و پایش و اندازه گیری های صحرایی نشان از این دارد که ۶۵درصد سطح ایران از سازنده‌های حساس به فرسایش تشکیل شده است.

این استاد دانشگاه عنوان کرد: باید قوانین بازدارنده فرسایش خاک را هرچه سریعتر تصویب و اجرا کنیم و نقشه قابلیت و استعداد اراضی در مقیاس کاربردی را تهیه کنیم و به نقشه پایش آمایش سرزمین برسیم.

دکتر شادفر با اشاره به شرایط اقلیمی ، زمین شناسی و کاربری متفاوت خاک در کشور گفت : در پژوهشکده حفاظت آب وخاک، ایران به هشت منطقه همگن تقسیم شد.

وی یکی از مهمترین علل فرسایش خاک را تغییر کاربری دانست و اظهار کرد: در حدود ۷۰۰میلیارد خسارت فرسایش خاک در استان های مختلف حاصل این نوع فرسایش است.

این پژوهشگر خاک عنوان کرد: در فرسایش طبیعی، میزان خاک تولید شده با مقدار فرسایش یافته برابر است اما زمانی که انسان در این پدیده دخالت می کند و تغییراتی در این سیستم ایجاد می کند برای طبیعت و این روند آسیب زاست.



دیدگاهها بسته شده است.