تردد خودروها در مرز ساده نیست/ دعوت برای مرمت کلیساها

به گزارش عرصه به نقل از روابط عمومی سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری، زهرا احمدی‌پور در سفر به ارمنستان و پیرو امضای تفاهم‌نامه در حوزه گردشگری با وزیر اقتصاد، توسعه و سرمایه‌گذاری جمهوری ارمنستان با «زارمین زیتونتسیان» رییس کمیته ملی گردشگری و «مِخاک آپرسیان» معاون گردشگری این وزارتخانه دیدار و گفت‌وگو کرد.

مِخاک آپرسیان – معاون گردشگری وزارت اقتصاد، توسعه و سرمایه‌گذاری جمهوری ارمنستان – در این دیدار، گفت: در تمام سال‌ها ما همکاری خوبی با همتایان ایرانی خود داشتیم و به موفقیت‌های زیادی دست پیدا کردیم، اما هنوز هم مشکلات زیادی وجود دارد که باید روی آن‌ها کار کنیم. افزایش تعداد گردشگران متقابل در دو کشور در دستور کار است، اهمیت این موضوع علاوه بر جنبه اقتصادی می‌تواند روابط دوستی بین دو ملت را تحکیم کند.

او ادامه داد: با وجود این‌که تعداد گردشگران ایرانی در ارمنستان روز به روز در حال افزایش است، تعداد گردشگران ارمنستانی در ایران آن‌طور که باید رشد نکرده است. باید همه سعی خود را بکنیم که تعداد گردشگران ارمنستانی در ایران نیز روز به روز افزایش پیدا کند.

معاون گردشگری وزارت اقتصاد، توسعه و سرمایه‌گذاری جمهوری ارمنستان با اشاره به این‌که در این راستا قرار است اقدامات زیادی انجام شود، گفت: به دعوت طرف ایرانی، قرار است ماه ژانویه هیات خبرنگاران از ارمنستان به ایران بیایند، قرار شد که ایران و ارمنستان نمایشگاه‌های مشترک برگزار کنند. در این‌باره توافق‌هایی انجام شد که با هم در زمینه برگزاری این همایش‌ها همکاری داشته باشیم. به‌عنوان مثال، در نمایشگاه گردشگری که سال گذشته در ارمنستان برگزار شد، توانستیم محل‌هایی را به‌صورت رایگان در اختیار ایرانی‌ها قرار دهیم، آن‌ها نیز حضور بسیار فعالی در این نمایشگاه داشتند.

آپرسیان گفت: هر سال در ماه فوریه، نمایشگاه بسیار بزرگی در ایران برگزار می‌شود، ما از طرف ایرانی درخواست کردیم که برای شرکت در این نمایشگاه، تسهیلات و امکاناتی در اختیار ما قرار دهد یا غرفه‌هایی را به‌صورت رایگان در اختیار بگذارد. اگر بتوانیم در این نمایشگاه‌ها فعالیت خوبی از خود نشان دهیم و طرفین را برای مشارکت جذب کنیم، بعد از چند سال فعالان این حوزه از دو کشور خودشان تمایل خواهند داشت که حتی با پرداخت هزینه در این نمایشگاه‌ها شرکت کنند.

او ادامه داد: ما به‌صورت رسمی با این درخواست به طرف ایرانی رجوع کردیم، تمایل داریم با افراد مسئول برگزار کردن نمایشگاه‌ها در ایران و در ارمنستان را با هم مرتبط کنیم تا با هم همکاری داشته باشند. تا ماه فوریه فرصت زیادی باقی نمانده است، باید اطلاعات لازم را به‌دست آوریم تا بتوانیم با همتای خود در ایران تعامل داشته باشیم.

آپرسیان ایجاد یک گروه مشترک گردشگری بین ایران و ارمنستان را دومین مطلبی دانست که در دستور کار قرار دارد و گفت: باید بتوانیم به‌صورت مشترک ایران و ارمنستان را به جوامع بین‌المللی معرفی کنیم. دیداری که ماه ژانویه طرف ارمنی قرار است از ایران داشته باشد، در همین راستا خواهد بود. بین این هیات افرادی از آژانس‌های هواپیمایی و گردشگری مختلف وجود دارند، ما تأکید داشتیم این افراد از بهترین آژانس‌ها که تجربه همکاری با کشورهای مختلف را دارند باشند. هدف این شرکت‌ها فقط گسترش گردشگری میان ایران و ارمنستان نیست، بلکه هدف آن‌ها تدوین یک برنامه مشترک برای گسترش گردشگری در کل منطقه است.

مشکل ورود و خروج وسایل نقلیه ارمنستانی‌ها به ایران

او ادامه داد: ما حتی در نظر داریم خبرنگاران و فعالان حوزه گردشگری را از کشورهای دیگر دعوت کنیم تا با ایران و ارمنستان بیشتر آشنا شوند. البته یک مانع بزرگ بر سر همکاری‌ بین ایران و ارمنستان و همکاری‌های مشترک ایران و ارمنستان با سایر کشورهای منطقه وجود دارد و آن این است که ماشین‌های ارمنستانی چه سواری چه اتوبوس‌هایی که متعلق به تورهای گردشگری است، این اجازه را ندارند که به سادگی از ارمنستان وارد خاک ایران شوند.

آپرسیان گفت: این موضوع مانع بزرگی برای عملی‌ کردن بسته‌های مشترک ما و ایران در حوزه گردشگری است، به عنوان مثال اگر یک گردشگر چینی به ارمنستان بیاید و قصد داشته باشد از طریق زمینی از ارمنستان وارد خاک ایرام شود، با ماشین شخصی و اتوبوس‌های ارمنستان نمی‌تواند وارد خاک ایران شود. این موضوع تا کنون چند بار مطرح شده و طرف ایرانی نیز با ما هم عقیده بودند. در یادداشت تفاهمی که به امضا رسید نیز ماده‌ای در همین راستا و اختصاص تسهیلات برای عبور و مرور گمرکی وجود داشت.

پیشنهاد ایران به ارمنستان برای ثبت مشترک یلدا در یونسکو

زهرا احمدی‌پور – معاون رییس‌جمهور – نیز در این دیدار با اشاره به مشترکات ایران و ارمنستان، گفت: نتیجه این زندگی طولانی و مسالمت‌آمیز ایران و ارمنستان، داشتن یک فرهنگ مشترک است که در بخشی از زوایای زندگی امروز در ایران و ارمنستان به چشم می‌آید. در ایران، این روابط مسالمت‌آمیز بین مسلمانان و ارمنی‌ها به‌عنوان هموطن در استان‌های مختلف کشور برقرار است و به‌صورت دوستانه و مسالمت‌آمیز با هم کار و زندگی می‌کنند.

او اظهار کرد: ارتباطی که همیشه با هم داشتند، باعث شد که مردم ایران یک ذهنیت مشخص، دوستانه و نزدیکی را با مردم ارمنستان داشته باشند، این آشنایی و نزدیکی که بین دو ملت وجود دارد، می‌تواند به واسطه گردشگری به روابطی پایدار تبدیل شود، به‌دنبال این موضوع هم آشنایی‌ها بیشتر می‌شود و هم امنیت منطقه‌ای بین دو کشور همسایه تداوم پیدا می‌کند.

احمدی‌پور در ادامه اظهار کرد: من آمار گردشگرانی را که از ارمنستان به خارج از کشور می‌روند و میزانی را که از ارمنستان وارد ایران می‌شوند، بررسی کردم، سهم ورود گردشگران ارمنی به ایران در مقایسه با گردشگران سایر کشورها به ایران، بسیار پایین است. این موضوع دلایل مختلفی دارد، با بررسی نظرات بخشی از گردشگران ارمنی که وارد ایران شده‌اند یا آن‌هایی که ایران را برای گردشگری انتخاب نکردند، معلوم شد که بخشی از آن مربوط به دلایل اقتصادی بود، به‌عنوان مثال سفر به ایران برای بعضی از گردشگران خارجی در مقایسه با سفر به تعدادی از کشورها بیشتر هزینه‌بر بود.

او افزود: از طرفی لازم است گردشگران ارمنی مسیرهای بیشتری برای گردشگری در ایران داشته باشند. بخشی از این مسئله نیز به تفاوت‌های فرهنگی و مذهبی بین اسلام و مسیحیت مربوط بود. مواردی که ما ملزم به رعایت آن هستیم گاهی اوقات باعث می‌شود بخشی از گردشگران ارمنستانی مسیرهای دیگری را غیر از ایران انتخاب کنند.

رییس سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری با تأکید بر این‌که الان نوع گردشگرانی که وارد ایران می‌شوند از تنوع بسیار گسترده‌ای برخوردارند، گفت: بعد از برجام و برطرف شدن تحریم‌ها، تنوع بسیار زیادی در عرصه‌های مختلف گردشگری به‌وجود آمد. به‌طور مثال اکنون گردشگری سلامت در بسیاری از استان‌ها، بویژه استان‌های مرزی ایران گسترش پیدا کرده و ایران به سمت تجهیز هتل‌ بیمارستان‌ها رفته است تا بتواند در زمینه گردشگری سلامت ترویست بیشتری جذب کند. هزینه‌های مناسب پزشکی در ایران و کیفیت بالای حراجی‌های پزشکی در ایران، باعث شد که تعداد گردشگران سلامت در دو سال اخیر بسیار افزایش پیدا کند.

او ادامه داد: به‌لحاظ طبیعی، تنوع سرزمینی ایران بسیار زیاد است و همین مسئله جاذبه زیادی برای انواع گردشگری طبیعی ایجاد کرده است. به‌عنوان مثال گردشگری روستایی، گردشگری کویر و … در سال‌های اخیر بسیار رونق پیدا کرد. با توجه به این‌که کویر لوت ایران ثبت جهانی شد، تعداد گردشگران خارجی که برای اقامت در کویر وارد ایران می‌شوند، افزایش چشمگیری داشت.

احمدی‌پور با اشاره به جاذبه‌های کهن و متداوم تاریخی ایران و گسترش گردشگری تاریخی، گفت: تعدادی از گردشگرانی که به‌عنوان گردشگر تاریخی وارد ایران می‌شوند، باستان‌شناسان و مورخان خارجی هستند که تقاضای این افراد برای کار و کاوش در ایران افزایش پیدا کرده است. از طرفی تقاضایی که برای برگزاری نمایشگاه‌های مشترک آثار و اشیای تاریخی در موزه‌هایی که به‌صورت مشترک دوجانبه یا سه‌جانبه برگزار می‌شود نیز افزایش داشت، یکی از تفاهم‌هایی که در سفر به ارمنستان داشتیم نیز در همین زمینه بود.

او با تأکید بر این‌که می‌توانیم با توجه به سوابق فرهنگی نزدیک به هم از یونسکو به عنوان یک ظرفیت برای ثبت میراث‌ فرهنگی ایران و ارمنستان استفاده کنیم، گفت: به‌عنوان مثال می‌توان از ثبت جهانی یونسکو استفاده کرد و یلدا را به‌عنوان یک اثر فرهنگی ناملموس و موضوع جدید در یونسکو مطرح کنیم. اعیادی مثل نوروز و یلدا از یک پیام طبیعی که فرهنگ مشترک منطقه را معرفی می‌کند، برگرفته شده‌اند و می‌تواند زمینه آشنایی بیشتر مردم کشورهای مختلف بویژه ایران و ارمنستان را ایجاد کند و شاید به موجب آن، تفاوت‌های مذهبی خیلی به چشم نیاید و مردم بیشتر به دلیل شباهت‌های فرهنگی به هم نزدیک شوند.

معاون رییس‌جمهور درباره پیشنهادی از آپرسیان مبنی بر تعامل کارشناسان ایرانی و ارمنی برای بررسی کمبود گردشگرانی که از ارمنستان وارد ایران می‌شوند، گفت: باید این مسئله بررسی شود تا برای رفع مشکلات چاره‌ای بیاندیشیم و گردشگری را به صورت دوجانبه توسعه دهیم.

او در پاسخ به پیشنهاد مِخاک آپرسیان مبنی بر این‌که در نمایشگاه غرفه‌های رایگان در اختیار فعالان ارمنستانی قرار گیرد، گفت: حتما زمانی که به ایران برگردم درباره نمایشگاه گردشگری که ماه فوریه برگزار می شود جلساتی را خواهم گذاشت، اما از آنجا که بخش خصوصی متولی برگزاری این نمایشگاه است، ممکن است نتوانیم از بخش خصوصی غرفه رایگان بگیریم، اما می‌توانیم با آن‌ها صحبت کنیم که برای کشور همسایه ارمنستان اولویت‌های بیشتری قائل شوند.

احمدی‌پور افزود: در بحث گسترش صنایع‌ دستی و بازارچه مشترک صنایع‌ دستی، همان‌طور که رییس‌جمهور در صحبت‌های خود تأکید کرد، اگر بتوان در منطقه آزاد ارس کارهای مشترکی انجام داد، می‌توان در گسترش گردشگری به صورت دوجانبه موثر عمل کرد. به علاوه می‌توانیم روی برگزاری هفته فرهنگی که خود عامل رفت‌وآمد بیشتر آژانس‌ها و تورگردان‌های به دو کشور است، تمرکز و برنامه‌ریزی کنیم. این مواردی است که می‌توانیم در دستور کار قرار دهیم تا روابط خود را در عرصه میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری دوجانبه کنیم.

او ادامه داد: به عنوان مثال سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری روی مسجد کبود به عنوان یک اثر فرهنگی مطالعاتی را انجام داد و قرار است اعتباری برای مرمت این مسجد اختصاص دهد. همتایان ارمنستانی ما نیز می‌توانند برای مرمت کلیساهای ارامنه در ایران نیز چنین برنامه‌های مشترکی داشته باشند.

وی تسهیل روابط دو کشور و ورود خروج خودرو را یکی از اولویت‌هایی اعلام کرد که در یادداشت‌های تفاهم دکتر کرباسیان بین ایران و ارمنستان بر روی آن تأکید شد و گفت: با این تفاهم‌نامه می‌توان این فرصت را برای رفت‌وآمد خودرو از ارمنستان به ایران ایجاد کرد.

اطلاعات ارمنستان از ایران بسیار کم است

زارمین زیتونتسیان – رییس کمیته ملی گردشگری وزارت اقتصاد، توسعه و سرمایه‌گذاری جمهوری ارمنستان – در این دیدار گفت: هدف اصلی ما افزایش گردشگران به‌صورت دوجانبه است، یعنی هم افزایش گردشگران ایرانی به ارمنستان، هم افزایش گردشگران ارمنستانی به ایران. اگرچه ما کشوری کوچک با جمعیتی کم هستیم، اما این دلیل نمی‌شود که بحث گردشگری نادیده گرفته شود، هدف اصلی این است که گردشگری را به‌صورت متقابل بین دو کشور افزایش دهیم.

او افزود: فکر می‌کنم اکنون که تحریم‌ها نسبت به ایران برداشته شده، درها به سوی ایران باز شده و تمایل مردم برای ورود به ایران و بازدید از ایران دو چندان شده است. در این راستا تمایل داریم که با کشورهای منطقه مثل گرجستان برنامه‌هایی برای گسترش گردشگری داریم، متمایل هستیم که با این یادداشت تفاهم‌ بتوانیم با ایران نیز این برنامه‌ها را آغاز کنیم.

زیتونتسیان گفت: ما تمایل داریم که بعد از این دیدار بتوانیم با افراد مربوط در بخش گردشگری ملاقات داشته باشیم و به صورت جزیی همه نکات مورد علاقه دو طرف را بررسی کنیم و بتوانیم از سلایق و علایق همدیگر با خبر شویم.

او افزود: فکر می‌کنم زمینه همکاری‌های زیادی می‌توانیم با هم داشته باشیم. البته در ارمنستان متاسفانه اطلاعاتی درباره ایران، بازار ایران، گردشگری سلامت و… نداریم، اگر از طریق دیدار، ویدئو، مقاله و… این اطلاعات در اختیار ما قرار گیرد می‌توانیم از ایران بیشتر مطلع شویم و این اطلاعات را نیز در اختیار شهروندان ارمنستانی قرار دهیم.

رئیس کمیته ملی گردشگری وزارت اقتصاد، توسعه و سرمایه‌گذاری جمهوری ارمنستان اضافه کرد: از شما تشکر ویژه می‌کنم که به حفظ و مرمت آثار باستانی ارمنستان و کلیساهای ارامنه در ایران اشاره داشتید، مسجد کبود برای ما بسیار با اهمیت است، مطمئن هستیم که شما نیز با همین دقت از کلیساهای ما در ایران مراقب و نگهداری می‌کنید.



دیدگاهها بسته شده است.