بررسی ابعاد مختلف جابه‌جایی نمایشگاه سئول از تهران

به گزارش عرصه، محمد مهدی تندگویان ظهر امروز در نشست خبری که پیرامون وضعیت صنعت نمایشگاهی در تهران برگزارشد، با بیان اینکه در دولت اصلاحات بحث واگذاری نمایشگاه سئول به بخش خصوصی مطرح بود و حتی جزو سیاست‌های اصل ۴۴ قرار گرفت، گفت: با این حال به دلیل ممانعتی که در زیرمجموعه وزارت صنعت، است، این مهم محقق نشد.

وی با بیان اینکه مقاومت در بدنه دولت برای عدم واگذاری وجود دارد، افزود: در شهرداری تهران نیز هرجا بحث درآمد مطرح است، برون‌سپاری سخت می‌شود به گونه‌ای که سال‌هاست اصرار داریم بسیاری از موارد به دفاتر خدمات الکترونیک منتقل شود، اما می‌بینید عملا ۳۰ درصد اتفاقات در این دفاتر رخ داده و ۷۰ درصد امورات در مناطق انجام می‌شود.

نایب رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با بیان اینکه معنای واگذاری متفاوت است، اظهار کرد: براساس قانون باید نمایشگاه‌ها به بخش خصوصی واگذار شود اما در ایران نمایشگاه‌ها به عنوان مابه‌التفاوت دیون پرداخت می‌شود. به گونه‌ای که شرکت نمایشگاهی در موضوع خصوصی‌سازی سایت سئول را به صندوق وزارت رفاه واگذار کرد که حتی در مواردی می‌خواستند کیوسک‌های نظامی مستقر کنند تا از این سایت حفاظت شود،‌ اما مگر می‌شود در محلی که صنعتگر خارجی می‌خواهد به عرضه محصولات خود بپردازد ارتش دخالت کند؟.

تندگویان در مورد واگذاری شهر آفتاب نیز با بیان اینکه این نمایشگاه به عنوان مابه‌التفاوت دیون می‌خواهد به بانک شهر واگذار شود، گفت: معنای واگذاری متفاوت است، چراکه در واگذاری به بخش خصوصی باید مزایده برگزار شده و مدیریت به اصلح‌ترین فرد واگذار شود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، علت عدم اصلی واگذاری نمایشگاه‌ها به بخش خصوصی را رانت اعلام کرد و افزود: رانت‌هایی که در زمینه برگزاری نمایشگاه است، مانع بزرگی است. هرچند که وجود نیروی انسانی زیاد، درآمد و همچنین نگاه دولت به نمایشگاه که آن را یک امتیاز دولتی می‌بیند، از علل اصلی ناموفق بودن در بخش خصوصی است.

نایب رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران همچنین درخصوص شهر آفتاب با بیان اینکه بنده بارها اعلام کردم که به هیچ وجه موافق نیستم که شهرداری سایت نمایشگاهی بسازد چراکه نه جزو شرح وظایف آن و نه برنامه و درآمدی دارد، گفت: ایجاد نمایشگاه شهر آفتاب در شورای دوم به تصویب رسید و بر هر اساسی شورای دوم، نمایشگاه سئول را یک دلیل ترافیکی و علت قفل شدن تهران می‌داند، برهمین اساس با یک مصوبه شتاب‌زده شهرداری را ملزم می‌کند که مانع برگزاری نمایشگاه شود، این در حالی است که شهرداری در جایگاهی نیست که بتواند مانعی برای برگزاری نمایشگاهی شود. در این فضای شتاب‌زده از شهرداری خواسته شد یک سایت نمایشگاهی نیز بسازد هرچند که در شورای دوم مسائلی درخصوص برون‌سپاری به بخش خصوصی و ساخت شهر آفتاب از طریق جذب سرمایه‌گذاری خصوصی مطرح شده بود اما شهرداری نتوانست نسبت به جذب بخش خصوصی اقدام کند و از سرانه شهر، شهر آفتاب را ساخت.

تندگویان با بیان اینکه تاکنون ۱۷۰۰ میلیارد تومان هزینه ساخت فاز اول نمایشگاه شده است، گفت: ساخت شهر آفتاب توسط شهرداری اتفاق غلطی است و من با آن موافق نیستم اما حالا سایتی با ۱۷۰۰ میلیارد تومان هزینه ساخته شده است که باید از آن بهره‌برداری شود حتی برای دسترسی به آن مترو نیز ساخته شده و لازم است در این سایت نمایشگاه برگزار شود ولی به دلیل درگیری‌هایی که به بین دولت و شهرداری وجود دارد، یک صنعت در حال متضرر شدن است.

وی در توضیح این سخن خود عنوان کرد: من به عنوان مجری وقتی می‌خواهم نمایشگاهی برگزار کنم، باید از سازمان توسعه و تجارت مجوز بگیرم اما وقتی این سازمان به من مجوز برگزاری نمایشگاه در شهر آفتاب را ندهد، عملا نمی‌توانم اقدامی انجام دهم.

نایب رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با بیان اینکه یک سایتی مثل سایت سئول سال گذشته ۷۰ نمایشگاه برگزار شده اما حالا در سال جاری ۹۵ نمایشگاه برای آن پیش‌بینی شده، گفت: با این حجم نمایشگاه‌هایی که در سئول برگزار می‌شود، عملا موضوعی نمی‌ماند که در شهر آفتاب برگزار شود.

تندگویان با بیان اینکه سایت نمایشگاهی سئول، ۳۲۰ پرسنل دارد و ۶۰ سال قدمت دارد، گفت: به راحتی نمی‌توانیم نسبت به تعطیلی یا جابه‌جایی سئول صحبت کنیم اما باید موضوع برگزاری نمایشگاه در تهران ساماندهی شود به شرطی که پای دولت و شهرداری در میان نباشد بلکه جدول نمایشگاهی مشخص و تقسیم‌بندی شود به گونه‌ای که برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی و فوق تخصصی با بازدید کم به نمایشگاه سئول و نمایشگاه‌های عمومی به شهر آفتاب سپرده شود.

وی در پاسخ به این سوال که چمران و قالیباف نیز این پیشنهاد را بارها عنوان کرده‌اند اما گویا وزارت صنعت، معدن و تجارت به این توافق عمل نمی‌کند، گفت: این توافق مکتوب نیست بلکه مکالمه‌ای است که به صورت روتین بین افراد رد و بدل شده است.

نایب رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با بیان اینکه اصلا موافق حضور شهرداری و وزارت صنعت در بحث ساماندهی نمایشگاه‌ها نیستم گفت: بلکه باید دو بخش خصوصی به عنوان مجری و بهره‌بردار نمایشگاه با یکدیگر تفاهم کنند و نهایتا دولت در سیاست‌گذاری نمایشگاه‌ها جدول برگزاری را ابلاغ کند تا به توسعه صنعت نمایشگاهی کمک شود.

تندگویان با بیان اینکه نمایشگاه شهر آفتاب تمام زیرساخت‌ها را ندارد اما می‌توان آنها را ایجاد کرد، گفت: در شهر آفتاب میزان و ظرفیت فضاهای مسقف کم است اما توسعه سایت گران نیست.

وی با بیان اینکه در حال حاضر نمایشگاه شهر آفتاب ۳۵ هزار متر مربع است که باید فضای مسقف آن به سه برابر افزایش پیدا کند، گفت: نهایتا با ۴۰۰ میلیارد تومان می‌توان کل متراژ مورد نیاز تا فاز ۳ برگزاری نمایشگاه را ایجاد کرد و بعد از برگزاری از خود نمایشگاه درآمد کسب کرد.

نایب رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با بیان اینکه فاز ۲ و ۳ شهر آفتاب که شامل هتل و مجتمع تجارت جهانی است، به روش بی‌اوتی برگزار می‌شود، گفت: حتی برگزار کنندگان نمایشگاه پیشنهاد داده‌اند که خودشان چند سالن احداث کرده و ما به ازای آن چند سال از سالن‌ها بهره‌برداری می‌کنند اما با صرف ۴۰۰ میلیارد تومان نیز می‌توان فضای نمایشگاه را تا سه برابر افزایش داد.

تندگویان با بیان اینکه در بودجه شهر آفتاب نیز معتقدم رقم ۱۷۰۰ میلیارد تومان اعلامی واقعی نیست، گفت: این واقعیت است که شهر آفتاب از نظر متراژ واقعی کمبود دارد و باید تکمیل شود چراکه با برگزاری نمایشگاه بزرگی همچون صنعت‌نفت دیگر نمی‌توانیم کمبود فضای مسقف را با چادر برگزار کنیم.

تغییر کاربری زمین‌های سایت سئول

وی درخصوص شائبه فروش نمایشگاه سئول و ساخت و ساز شهرداری در آنجا گفت: تغییر پهنه این نمایشگاه، سال‌ها قبل در کمیسیون ماده ۵ تصویب شده اما چیزی برای فروش وجود ندارد چراکه زمین این نمایشگاه موقوفه و متعلق به آستان قدس رضوی است و وزارت صنعت در این زمین مستاجر است و سازه‌ها نیز هیچ کدام پایان کار ندارند و سند مالکیتی نیز موجود نیست.

نایب رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با بیان اینکه وزارت صنعت و معدن و شرکت سهامی نمایشگاه‌ها از سال ۴۵، قرارداد ۹۹ ساله‌ای با آستان قدس منعقد کرده‌اند، گفت: اجاره بلندمدتی انجام شده اما مساله مهم‌تر این است که سند مالکیتی وجود ندارد و سازه‌های این نمایشگاه نیز پایان کار ندارند.

تندگویان درخصوص جابه‌جایی نمایشگاه سئول به شهر آفتاب نیز تصریح کرد: واقعیت این است که ۲۰ صنعت دیگر به سایت سئول وابسته‌اند و جابه‌جایی به این سادگی‌ها نیست چراکه در کنار سایت سئول، مراکز اقامتی و هتل‌های خوبی ایجاد شده و انبار و کالاهای غرفه‌سازان نیز در اطراف نمایشگاه است.

نایب رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با بیان اینکه صنعت گمرک کاملا به صنعت نمایشگاهی وابسته است، گفت: ما در سایت سئول پایانه ترخیص گمرک بین‌المللی داریم و تنها معضل ما شغل ۳۲۰ نفر نیست؛ بلکه باید در بحث جابه‌جایی به این صنایع وابسته نیز توجه شود.

تندگویان با بیان اینکه من مدافع این صنعت هستم و نباید این صنعت به دلیل سیاسی کاری آسیب ببیند، افزود: در بدترین شرایط اقتصادی ایران نمایشگاه‌ها تعطیل نشده و حالا نباید با تصمیمی عجولانه و شتاب‌زده اقدامی کنیم چراکه با صنعت بزرگی مواجه هستیم که صنایع وابسته بزرگی دارد و زمانی که شهر آفتاب مورد بهره‌برداری صددرصدی قرار گرفت و مراکز اقامتی و پایانه ترخیص و… تکمیل شد، آن موقع می‌توانیم دور یک میز بنشینیم و در مورد فرضیه‌های مختلف صحبت کنیم.

تندگویان با انتقاد از منعفت‌طلبی شهرداری تهران در خصوص صنعت نمایشگاهی، گفت: شهرداری جایگاهی در این صنعت ندارد چرا که شهرداری مجاز نیست فعالیتی در این خصوص داشته باشد.

وی با اشاره به فعالیت مرکز نمایشگاه‌های تخصصی شهرداری در بوستان گفت‌وگو، بیان کرد: یکی از مشکلات من با شهرداری این است که اگر مسئولان شهرداری مدعی هستند که دولت باید سایت سئول را تعطیل کند چرا خودشان در بوستان گفتگو نمایشگاه برگزار می‌کنند و چرا نمایشگاه حمل و نقل عمومی شهرداری تهران در بوستان گفتگو برگزار شد و چرا معاون حمل و نقل شهردار تهران این نمایشگاه را در شهر آفتاب برگزار نکرد؟ البته من پاسخ ایشان را خواندم که به نظرم جواب بی‌منطقی آمد و اگر شهرداری راست می‌گوید مانع برگزاری نمایشگاه در مصلی شود.

وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه مطبوعات در مصلی، گفت: من با ترس و لرز به این نمایشگاه آمدم چرا که اگر اتفاقی در مصلی رخ دهد اصلا نمی‌توان پاسخ مناسبی داد چرا که مصلی یک شبستان است که برای نماز مردم پیش‌بینی شده و دسترسی‌ها و مبادی ورودی و خروجی بر این اساس طراحی شده و قطعا اگر حادثه‌ای در حین برگزاری نمایشگاه رخ دهد شاهد فاجعه خواهیم بود.

وی با بیان اینکه چرا شهرداری جلوی برگزاری نمایشگاه در مصلی را نمی‌گیرد، گفت: چندی پیش نمایشگاه لوستر که به تازگی به شهر آفتاب منتقل شده در مصلی  برگزار شد اما به دلیل بارندگی که رخ داد تمام غرفه‌ها با اتصالی برق مواجه شدند و بهتر است چمران علیرغم تمام ادعاهایی که دارد که زنجیره انسانی تشکیل می‌دهیم یک بار برای همیشه جلوی برگزاری نمایشگاه در این مکان‌ها را بگیرد چرا که رییس شورای شهر در جلسه تامین استان حضور دارد و رفت و آمدی به استانداری و فرمانداری دارد و لازم است از جایگاه مدیریت شورای شهر محکم جلوی برگزاری نمایشگاه در مصلی را بگیرد.

تندگویان با بیان اینکه باید شورای سیاستگذاری نمایشگاه در تهران برگزار شود، گفت: ما نمایشگاه‌های متعددی از جمله سالن حجاب، سئول، بوستان گفتگو، برج میلاد و … داریم که باید این مسائل ساماندهی شوند.

وی در مورد اظهاراتش در خصوص ترافیک تهران و استفاده از هشتگ ترافیک سیاسی در توئیت‌های خود، گفت: صراحتا گفته‌ام که نمایشگاه را معضل ترافیک تهران نمی‌دانم بلکه ممکن است نمایشگاه یکی از گره‌های ترافیکی باشد.

وی با بیان اینکه متاسفانه شاهد هستیم که به طور همزمان پنج نمایشگاه بین‌المللی در سئول برگزار می‌شود، گفت: این مساله درست و به ترافیک لطمه می‌زند اما برخی از مسائل دیگر ربطی به وزارت صنعت و یا برگزاری نمایشگاه ندارد؛ چرا که همزمان با پیچ خروج از نمایشگاه بین‌المللی، پیچ ورود به سالن‌های کنسرت آغاز می‌شود و باید این مساله ساماندهی شود و نباید این موضوع را به صنعت نمایشگاهی ربط داد.

تندگویان با بیان اینکه من مدافع صنعت نمایشگاهی هستم، گفت: پست‌هایی که در خصوص ترافیک تهران گذاشته‌ام را قبول دارم چرا که برداشتم این است که مدل ترافیک تهران معقول نیست و نسبت به سال گذشته تغییری در وضعیت خودروها، بزرگراه‌ها و همچنین وضعیت آب و هوا نداشته‌ایم اما امسال ترافیک تهران را قفل کرده و در برخی مواقع شاهد هستیم که اصلا نمایشگاهی در سئول برگزار نمی‌شود اما باز هم ترافیک زیاد است و این نشان می‌دهد که یک اتفاقی افتاده است.

وی با بیان اینکه لازم بود شهرداری به جای ساخت پل صدر و نیایش، ساخت دو خط مترو را کلید می‌زد و با توزیع عادلانه ایستگاه‌ها و زیرساخت‌های حمل و نقل عمومی مردم را از ترافیک نجات می‌داد، گفت: آن موقع است که می‌توانیم از مردم سوال کنیم که چرا با وجود توسعه حمل و نقل عمومی از خودروی شخصی استفاده می‌کنید و کوتاهی شهرداری اینجاست که در توسعه شبکه بزرگراهی خود خدمات حمل و نقل را اولویت نداده است که معتقدیم برخی اقداماتش تبلیغاتی و در آستانه انتخابات بوده است.

تندگویان با بیان اینکه معتقدم برخی به نوعی ترافیک تهران را به سمت قفل شدن هدایت می‌کنند، مدعی شد: به نظرم بخشی از ترافیک تهران ساختگی است و رسیدگی و ساماندهی نمی شود.

وی در پاسخ به درخواست خبرنگاران مبنی بر اینکه توضیح بیشتری در خصوص این ادعای خود مطرح کند به بیان مثالی از فوتبال پرداخت و گفت: گاهی با تعویض یک مربی فوتبال ممکن است بدنه تیم خود را عقب بکشند و گل بخورند.

تندگویان در پاسخ به این سوال که آیا ترافیک تهران ربطی به تغییر فرمانده پلیس راهور دارد، گفت: این اعتقاد آقای حافظی است نه من.

وی همچنین با برشمردن مشکلاتی که به ترافیک سئول دامن می‌زند، گفت: یکی از مشکلات این نمایشگاه عدم دسترسی به مترو است و این در حالی است که در جنوب نمایشگاه خیابانی توسط صداوسیما به مدت ۱۰ سال است که اشغال شده و با نصب زنجیری این خیابان را به پارکینگ خودروهای خود بدل کردند و تا زمانی که من در نمایشگاه بودم بارها به صداوسیما نامه زده و حتی به شورای تامین نیز این تخلف را اعلام کردم.

وی با بیان اینکه دسترسی شبکه گردشگری دور سئول کامل نیست، گفت: امکان دسترسی آزاد به چمران جنوب وجود ندارد.

وی در خصوص صحبت‌هایش در مورد قرارداد مالی شرکت نمایشگاه‌ها با پلیس، گفت: برای برگزاری نمایشگاه و تامین امنیت و تردد معمولا قراردادی با نیروی انتظامی منعقد می‌شود که نسبت به تامین امنیت و ساماندهی ترافیک نمایشگاه‌ها اقدام شود همانطور که در زمان برگزاری کنسرت‌ها قراردادهایی منعقد می‌شود تا امکانات مازاد دریافت شود.



دیدگاهها بسته شده است.